Change language

Select your language

Snelnieuws Belgie

Het Nieuwsblad : This section contains all the articles present on the nb homepage
Het Nieuwsblad : Homepage Articles
 1. Stromae en Pommelien Thijs mochten donderdagavond de gouden plak in twee bijten: met elk drie MIA’s waren ze de primussen van de klas. Maar dé grote winnaar? Het Nederlandstalige lied, dat zijn status definitief in marmer beitelt.

 2. De grote winnaars van de MIA’s zijn bekend. Stromae en Pommelien Thijs mochten beiden drie awards mee naar huis nemen op deze vijftiende editie van de MIA’s. Camille, Metejoor en Charlotte Adigéry & Bolis Pupul vielen ook twee keer in de prijzen.

 3. De winnaars van de MIA’s zijn bekend. Zo mochten Stromae en Pommelien Thijs donderdagavond de gouden plak in twee bijten. Maar het luidste applaus van de avond is niet voor de winnende artiesten, maar voor een sterk geëmotioneerde Hugo Sigal. Of voor de indrukwekkende show van Max Colombie vanop de top van het Atomium. Dit zijn de meest opvallende momenten van de MIA’s

 4. Straks weten we wie de grote winnaars van de MIA’s worden, maar de winnaars van de rode loper zijn alvast bekend. Zo zagen we 5000 diamanten, 70 bloemen en ontelbaar veel kostuums. Bekijk hier de opvallendste outfits.

 5. Neus-, keel- en oorartsen luiden de alarmbel: er is een forse stijging van neusklachten te wijten aan cocaïnegebruik. “We krijgen elke week meerdere patiënten over de vloer”, zo luidt het. “Echt uit alle lagen van de bevolking: rijk en arm, jong en oud, man en vrouw.” Stefanie (34) gebruikte cocaïne en getuigt over de klachten: “Mijn neusbeen en neustussenschot zijn volledig weggerot en ook mijn gehemelte is aangetast.”

 6. In Mechelen zijn molotovcocktails gegooid naar twee gebouwen in de binnenstad. Rond 19.45u werd melding gemaakt van een brand aan het Huis van de Mechelaar, even later liep een gelijkaardige melding binnen over het gerechtsbouw in de Korte Maagdenstraat. De lokale recherche onderzoekt de zaak.

 7. Alex Agnew kreeg donderdag zijn eigen musical van James Cooke. De breedgeschouderde komiek komt altijd stoer en onversaagd voor de dag en lacht in zijn shows ook vaak met de band tussen hem en zijn vader. Maar wanneer James het muzikaal eerbetoon aan zijn papa toont, kan Alex zijn tranen niet bedwingen.

 8. Het spook van de corruptie waart weer door Oekraïne. Vijftien prominenten werden gedwongen om ontslag te nemen omdat ze mogelijk betrokken zijn bij fraude. President Zelenski draaide fors de duimschroeven aan. Om geen twijfel te laten bestaan over de bestemming van de financiële en materiële hulp. Om zeker te zijn dat er enorme bijdragen zullen komen als zijn land ooit heropgebouwd moet worden. De oorlog biedt opportuniteiten in de strijd tegen corruptie, maar ook valkuilen.

 9. Ajax heeft trainer Alfred Schreuder ontslagen na het 1-1-gelijkspel tegen staartploeg Volendam. De Amsterdammers wisten voor de zevende keer op rij niet te winnen in de Eredivisie en staan vijfde op 7 punten van koploper Feyenoord. “Een pijnlijke, maar noodzakelijke beslissing”, zei directeur Edwin van der Sar.

 10. Op het terreurproces in New York is Sayfullo Saipov door een federale jury schuldig bevonden. Hij reed in 2017 met een gehuurde vrachtwagen opzettelijk acht mensen dood in Manhattan. Onder de slachtoffers ook Ann-Laure Decadt (31) uit Oostnieuwkerke in West-Vlaanderen.

 11. De voorbije dagen was heel wat te doen rond de door Duitsland ontwikkelde Leopard-tank. Na het fiat van de Duitse regering, zal de Leopard II binnenkort ingezet kunnen worden door de Oekraïense troepen in hun strijd tegen Rusland. Nederland gebruikte in de jaren zeventig en tachtig de eerste versie van die hypermoderne tanks, de Leopard I. Wilson Boldewijn, reporter voor onze Nederlandse zusterkrant De Telegraaf, mocht in zo’n tank meerijden en vroeg militaire experts waarom de Leopards zo’n geducht en gegeerd wapen zijn.

 12. “We zijn in shock. Mijn dochter durft nog steeds niet buiten komen, maar die gast loopt gewoon weer rond. Wat moet er meer gebeuren?” De familie van de 8-jarige N. is razend. Hun dochter kreeg woensdag zonder aanleiding zware klappen van een 21-jarige buurman die lijdt aan psychoses. De ouders van de jongen roepen ook zelf om hulp. “We gaan op zoek naar oplossingen.”

 13. In Parijs kreeg Ali El Haddad Asufi tien jaar cel. Hij zou de terroristen hebben geholpen om wapens te kopen. Hij staat nu weer terecht, omdat hij ook de Brusselse terreurcel zou hebben geholpen. Asufi is misschien wel de meest mysterieuze figuur in de glazen box. Een ding is zeker: Zaventem-kamikaze Ibrahim El Bakraoui kon altijd op hem rekenen.

 14. Twee honden hebben donderdagmorgen lelijk huisgehouden op een alpacaboerderij in Alsemberg. Eén alpaca en twee loopvogels overleefden de aanvallen niet.

 15. Gaan we het capaciteitstarief nu nog met terugwerkende kracht moeten betalen ook? De ultieme poging van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) om via de rechtbank het tarief af te blokken, kan net het tegenovergestelde in de hand werken.

 16. De Federale Pensioendienst ziet zich gedwongen te snijden in de dienstverlening. Een gevolg van de spectaculaire toename van het aantal dossiers en… een pensioengolf in eigen rangen. “We hebben deze moeilijke beslissing genomen om te garanderen dat we de pensioenen kunnen blijven berekenen, toekennen en betalen.”

 17. ‘The long and winding road’. Het is dat lange en kronkelende pad – en niet de kortste route – dat Helmut Lotti steeds dichter bij zichzelf en de ware liefde bracht. “Geluk is de reis. Niet de bestemming”, zegt de zanger. Een pleidooi voor verwondering, muziek en professionaliteit.

 18. Niemand om bij te spieken. Geen notities om uit te wisselen. Nooit op de laatste rij wat dagdromen. Noortje Volders (15) zit sinds vorige week helemaal alleen in haar klas Technologische Wetenschappen in Level X in Hasselt. “Soms moet ik na school een dutje doen. Zo zwaar is het om je de hele dag voor 100 procent te moeten focussen.”

 19. Jan Hirt (32) is de nieuwe schakel in de rondeploeg die Patrick Lefevere rond Remco Evenepoel bouwt. De Tsjech mag straks met Ilan Van Wilder de Vuelta-winnaar bijstaan tot op enkele kilometers van de top van de Giro-cols. Hirt maakt al indruk in Argentinië en integreert zich zo snel dat hij binnen de ploeg nu al is omgedoopt tot ‘Jantje’. “Hij is echt een meerwaarde.”

 20. Het schepencollege van Spiere-Helkijn trok woensdagmorgen naar Péruwelz in Henegouwen om een kijkje te nemen naar de woning van kluizenaar André H. (78). Veel zoden heeft het voorlopig niet aan de dijk gebracht. “Het betreft een bouwvallige woning in Brasménil. Ondertussen legden we ook contacten met het OCMW van Péruwelz. Meer kan ik niet zeggen, aangezien het om een persoonlijk dossier gaat dat zal afgehandeld worden tussen de twee OCMW’s onderling”, zegt schepen Willy Glorieux (LB) van Spiere Helkijn.

 21. Yorbe Vertessen (22) staat op de radar van verschillende Belgische clubs zoals Antwerp en Union. Vertessen is geen vaste waarde bij PSV en dus is een uitleenbeurt bespreekbaar en zelfs waarschijnlijk.

 22. De regering zet normaal gezien vrijdag het licht op groen voor een nieuw pakket militaire steun aan Oekraïne. Daar zullen geen Leopardtanks bijhoren, bevestigde minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in “Terzake”.

 23. Dorothy Vandeweyer (45) verhuisde vlak voor het nieuwe jaar naar haar nieuwe stek in de Kalsbergstraat in Landen. Ze kocht het huis van naamgenote A. Vandeweyer. “Dat leek een leuke toevalligheid, maar vandaag kunnen we er niet zo hard meer mee lachen, want hierdoor krijg ik geen enkele briefwisseling meer aan”, vertelt Dorothy.

 24. Sacha Kljestan (37) is voetballer af. De ex-middenvelder van Anderlecht wilde eigenlijk nog één jaar doorgaan bij LA Galaxy, maar kreeg een niet te weigeren aanbod om analist te worden bij Apple TV. Op termijn ziet de Amerikaan zich wel iets betekenen voor paars-wit. “Je moet het haten om te verliezen, maar dat zie ik niet bij de huidige spelers van Anderlecht.”

 25. De Vlaamse luchtkwaliteit scoorde de voorbije dagen volgens de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) donkerrood. Ook vandaag is de kwaliteit ondermaats, klinkt het. En dat is niet zonder gevaar. “Voor hartpatiënten kan zo’n slechte lucht zelfs leiden tot hartfalen”, zegt longarts Guy Brusselle (UZ Gent).