Change language

Select your language

Snelnieuws Belgie

Het Nieuwsblad : This section contains all the articles present on the nb homepage
Het Nieuwsblad : Homepage Articles
 1. De voorzitter van Vooruit moet nu donderdag aan de speurders tekst en uitleg geven over zijn vermeende racistische uitspraken na een dronken nacht. Dat bevestigt zijn advocate Christine Mussche aan onze redactie.

 2. De Raad van State heeft heel wat bezwaren bij het voorstel van decreet inzake stikstof, dat werd ingediend door Open VLD en N-VA. Cruciale elementen zoals impactscore en drempelwaarden doorstaan niet de toetssteen.

 3. Hij begeleidde ooit de overname van Skoda door Volkswagen en nu is hij de drijvende kracht achter het ‘monsterverbond’ tussen Soudal – Quick Step en Jumbo-Visma. Waarom Zdenek Bakala (68) als meerderheidsaandeelhouder van de ploeg Lefevere voor een fusie is. “Zdenek heeft al heel veel in de ploeg geïnvesteerd. Dat wil hij niet ten eeuwigen dage blijven doen.”

 4. Een ouder koppel uit Australië heeft meer dan 51 achtereenvolgende cruisetochten geboekt, omdat het naar eigen zeggen goedkoper is dan leven in een bejaardentehuis. Inmiddels leeft het paar al 450 dagen op zee.

 5. Maandag was de warmste 2 oktober sinds de metingen begonnen, dus trokken heel wat mensen in zomerse kleren naar het werk. Ook Gert Verhulst ging in short werken en presenteerde De tafel van Gert met blote benen. Kijkers wisten van niets, tot Thuis-actrice Lynn Van den Broeck het geheim verklapte en hem uitdaagde om zijn blote benen live op televisie te laten zien. “Scheer jij je benen, Gert?”, klonk het toen opviel hoe glad zijn kuiten zijn.

 6. Na vele seizoenen waar de communicatie tussen de koppels het grote manco bleek, is daar nu verandering in gekomen in ‘Blind getrouwd’. Jolien en Brecht botsen op een moeilijk moment: er vloeien tranen, maar hoe ze het oplossen, daar zit schoonheid in.

 7. De 35-jarige vrouw die in de gevangenis zit op verdenking van moord op haar adoptiemoeder Brigitte (68) blijft een maand langer in de cel. Dat besliste de raadkamer.

 8. In de vijfde aflevering van ‘Interview met de geschiedenis’ ging tv-maker Arnout Hauben in gesprek met Leopold III over de kwestie die bijna een burgeroorlog ontketende. Hij ontmoette ook Boudewijn, de jongste koning die ons land ooit gekend heeft. Wij keken samen met expert ter zake Jan Velaers.

 9. Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft de Coppa Bernocchi gewonnen, een Italiaanse eendagskoers met aankomst in Legnano. Hij was de snelste in de spurt van een elitegroepje waarin Soudal-Quick Step en Jumbo-Visma met elk drie renners om de zege streden. “Het doet deugd om nog eens de handen in de lucht te kunnen steken in een seizoen waarin ik vaak naast de zege heb gegrepen”, zei de Belgische kampioen.

 10. De Roze Mars ging afgelopen weekend opnieuw van start en dus is het tijd om onze benen in te smeren en te gaan wandelen. Maar dat laatste kan op verschillende manieren. Welk type wandelen is best voor je calorieverbranding, hartslag en gezondheid? Onze redactrice testte het uit, en legt de voor- en nadelen bloot van zes verschillende wandeltechnieken.

 11. Noem autisme geen stoornis en al zeker geen beperking. “Het is gewoon een manier van anders zijn”, zegt professor Jean Steyaert, kinder- en jeugdpsychiater aan het UZ Leuven. Een gesprek over grotere hersenen, hyperfixatie en broccoli.

 12. De 44-jarige vader Yves Redant uit Wetteren is overleden nadat hij vorige week door een vriend opzettelijk is aangereden. Zijn familie is in shock door de “enorme leegte” die hij plots achterlaat. “Ik ga er álles aan doen om de dader hiervoor de juridische verantwoordelijkheid te laten dragen”, zegt hun raadsman Thomas Gillis.

 13. Ze spreken amper Nederlands, ze zijn liever lui dan moe en ze staken voor het minste. Clichés over Walen: het zijn er zoveel dat journalist Alain Gerlache (71) er een boek over schreef, Het verhaal van Wallonië. Daarin pleit hij voor meer wederzijds respect, maar is hij ook streng voor zijn kant van het land: “Mijn Vlaamse vrienden verbazen zich over onze bussen zonder airco.”

 14. “Nu pas durf ik te huilen. Nu pas durf ik te tonen wie ik ben.” Vicky Verhelst, mama van twee dochters, had een bewogen leven.

 15. Hun korstjes eten ze niet allemaal op, maar de meeste kinderen van Generatie 2020 trekken wel elke dag met een brooddoos in de boekentas naar de kleuterklas. Voor één keer mag je meekijken wat daarin zit. “Als ze kon, zou ze áltijd boterhammen eten.”

 16. De woon-zorgcentra die wegens slechte inspecties op de lijst van verhoogd toezicht staan, zijn gemiddeld duurder dan de andere woon-zorgcentra. Van de tien duurste staan er vier op de zwarte lijst.

 17. De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar Katalin Karikó (68) en Drew Weissman (64). Zij worden geëerd voor de ontwikkeling van de mRNA-technologie, waarop de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna gebaseerd zijn.

 18. Donald Trump heeft maandag zijn fraudezaak in New York een “schijnvertoning” genoemd. Hij beledigde opnieuw de procureur-generaal van de staat New York, Letitia James, door haar een “racistische” vrouw te noemen.

 19. Een 38-jarige vrouw is maandag verdronken nadat ze haar kinderen probeerde te redden in een meer in Reiningue, vlak bij de Oost-Franse stad Mulhouse. Dat heeft de politie gemeld.

 20. Twee benen uit een haag en een kapotte fiets: wie de voorbije dagen het kruispunt van de Houtbriel met de Rupelmondestraat in Temse passeerde, heeft ze ongetwijfeld gezien ter hoogte van het atelier van kunstenaar Hilaire Smet (68). “Het is eerder bedoeld als grap, maar het kunstwerk mist zijn doel niet. De auto’s rijden hier trager”, zegt hij.

 21. Vel over been en met een toegetakelde vacht werd kater Bilou na 50 dagen herenigd met zijn baasje Isabelle Tytgat (40). Het dier raakte in augustus vermist. Isabelle had alle hoop al opgegeven, maar afgelopen vrijdag werd Bilou gevonden, op 7 kilometer van thuis. “Het is een mirakel, ik had nooit gedacht hem ooit nog terug te zien”, zegt Isabelle.

 22. De nieuwe oudste Belg is 109 jaar oud en komt uit de provincie Henegouwen. Zo maakte Anthony Croes-Lacroix van de Gerontology Research Group (GRC) bekend. Het gaat om Fernande Courtoy, die momenteel in een rusthuis in de regio van Charleroi verblijft. Ze kwam op 4 juli 1914, enkele dagen voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, ter wereld in Thuin.

 23. Twee 17-jarige gedetineerden die in de nacht van zondag op maandag ontsnapt waren uit de jeugdgevangenis van Quiévrechain in het noorden van Frankrijk, zijn maandag opgepakt in België. Dat heeft het parket van Rijsel gemeld.

 24. In Ukkel is maandag een temperatuur van 26,5 graden gemeten. Dat is een nieuw dagrecord, zegt KMI-weerman David Dehenauw maandag op X, het vroegere Twitter. Het vorige dagrecord bedroeg 25,9 graden en dateert van 2011.

 25. Twee hardleerse dieven zijn dit weekend opgepakt in station Gent-Sint-Pieters. In enkele uren werden ze tweemaal getrapt bij een (poging) tot diefstal: eerst in Brussel en daarna in Gent.