Snelnieuws Belgie

Het Nieuwsblad : This section contains all the articles present on the nb homepage
Het Nieuwsblad : Homepage Articles
 1. Met Lyman verliest het Kremlin een stad die het pas vrijdag illegaal had geannexeerd. Voor het Russische leger is het de zoveelste nederlaag op korte tijd. En toch is de oorlog gevaarlijker en uitzichtlozer dan ooit. “Door te annexeren heeft Poetin de zaak gebetonneerd”, zegt majoor Tom Simoens, militair historicus aan de Koninklijke Militaire School. “Ik kan mij geen scenario voorstellen waarin hij een nederlaag aanvaardt.”

 2. Hoewel ze in Washington nog altijd geloven dat Vladimir Poetin bluft als hij ermee dreigt om kernwapens in te zetten, neemt de Amerikaanse bezorgdheid over de nucleaire dreigingen toch toe. “De komende weken zouden wel eens heel gevaarlijk kunnen worden.”

 3. “De Oekraïense vlag wappert al in Lyman, in de regio Donetsk.” Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdag gezegd in zijn dagelijkse videotoespraak. In de stad wordt nog steeds gevochten, maar van een “pseudoreferendum” is er geen spoor meer, zegt president Zelenski. Hij belooft de komende week nog steden in Donetsk op de Russen te heroveren.

 4. Ramzan Kadyrov, de leider van de Russische autonome republiek Tsjetsjenië, heeft zaterdag het Russische leger opgeroepen om “kernwapens met een laag vermogen” in te zetten in Oekraïne, waar de Russen eerder op de dag de strategisch gelegen stad Lyman moesten opgeven.

 5. De Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die momenteel een celstraf van negen jaar uitzit in een Siberische strafkolonie, is van mening dat het Westen weliswaar recht in zijn schoenen staat in zijn verdediging van de Oekraïense belangen, maar daarbij een zeer belangrijk aspect van de toekomst uit het oog verliest. Dat schrijft hij zaterdag in een opiniestuk in The Washington Post.

 6. Na de begrotingsperikelen op Vlaams niveau is ook de federale regering ondertussen aan het werk gegaan met de opmaak van de begroting. Dat het ook daar een moeilijke operatie wordt, is nu al duidelijk. Een voorstel om te besparen op tijdskrediet, ouderschapsverlof en loopbaanonderbreking ligt na dag twee van de begrotingsonderhandelingen al van tafel. Socialisten en groenen kunnen er niet mee leven.

 7. Zondag wordt Remcodag. Na zijn zege in de Vuelta en zijn wereldtitel vorige week in Australië is het nu zondag 2 oktober tijd om te feesten. Eerst in Dilbeek en nadien op de Grote Markt van Brussel, waar hij op het balkon zal verschijnen, iets wat onder anderen de Rode Duivels hem voordeden.

 8. Cuwan Akbabatunguz (19) werd op 9 september slachtoffer van een gewelddadige overval in Sint-Niklaas. Sindsdien lag hij in coma, maar daar kwam zaterdag onverwachts verandering in. Hij opende zijn ogen en is opnieuw bij bewustzijn. “De dokters zijn vol ongeloof. Ze hadden niet verwacht dat hij uit zijn coma zou ontwaken. Het gaat de goede kant op, maar zijn toestand blijft kritiek”, zegt zijn vader Turan.

 9. Het zijn bijzondere tijden in de wereld van de energie en ook de elektrische wagens ontsnappen niet aan die evolutie. Je wagen volgooien met benzine kan in sommige gevallen goedkoper zijn dan een gelijkaardig model volladen met elektriciteit.

 10. Een achttienjarige soldaat die midden september nog meeliep in de begrafenisstoet van Queen Elizabeth II, is woensdag om het leven gekomen. Het levenloze lichaam van de jongeman werd aangetroffen in de kazerne waar hij gestationeerd was.

 11. Precies dertig jaar geleden kwam ‘De laatste dictatuur’ uit, het eerste boek van priester Rik Devillé (78). Daarin bestempelde hij de Kerk als ziek, de paus als een tiran en de bisschoppen als schoothondjes. Het kostte hem bijna zijn job als pastoor. Het bracht hem de eeuwige woede van kardinaal Danneels. En vooral: het bracht een stroom getuigenissen over seksueel misbruik op gang. Het bracht Operatie Kelk, en onlangs nog: de niet-benoeming van Luc Van Looy als kardinaal. “Het erge is: de Kerk is vandaag nog even ziek”, zegt Devillé. “Wist ik toen wat ik nu weet, dan was ik geen priester geworden.”

 12. De heerlijke totale ledigheid waarin columnist/schrijver/dichter/gitarist Nico Dijkshoorn (60) zijn dagen zegt te slijten, maakt hem diep gelukkig. Opstaan, een koffietje, een paar uur schrijven en daarna de absolute leegte die hij naar goeddunken vult met zo weinig mogelijk, als het maar muziek is. “Schrijver worden was nooit mijn ambitie, laat staan een droom. Muziek maken, dat wel.” Dat is het niet geworden, en dus heeft ie er maar een roman over geschreven. Bijna op de radio.

 13. Onder ruime belangstelling is zaterdagavond ‘Rebel’, de nieuwste film van het regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, in Belgische première gegaan in Brussel. “Dit is de meest persoonlijke film die we tot nu toe hebben gemaakt en misschien onze beste film”, zei Fallah net voor de vertoning. “Daarom is het zo persoonlijk om hem hier te vertonen. Het is ook een Belgisch verhaal, dus een echte thuismatch.”

 14. Politie en parket voeren een onderzoek naar een verdacht overlijden in Maaseik. Een 45-jarige man werd zaterdag dood aangetroffen in een appartement in de Rode Kruisstraat. Een 36-jarige verdachte zonder gekende woonplaats meldde zich zelf aan bij de lokale politie Maasland. Hij werd gearresteerd.

 15. Ze is een Spaanse aristocrate, woont in een kasteel, heeft haar eigen Netflix-serie en ze is de halfzus van Enrique Iglesias: het leven van Tamara Falcó lijkt wel een modern sprookje. Maar anno 2022 duiken er spelbrekers op en is haar leven op slag veranderd in een nachtmerrie. Wie is Tamara Falcó, die vaak vergeleken wordt met Kim Kardashian?

 16. Een opwarmertje richting Atlético Madrid: Club Brugge kende zaterdagavond weinig moeite met KV Mechelen (3-0), dat zich een halfuurtje staande kon houden op Jan Breydel. Daar viel enkel maar goed nieuws te rapen: een zege, een jonge debutant en de terugkeer van Lang en Buchanan. Meer moest dat niet zijn.

 17. Club Brugge is klaar voor het Champions League-duel tegen Atlético. In de generale repetitietegen KV Mechelen won het makkelijk met 3-0. Dit zijn onze spelersbeoordelingen.

 18. HekkensluiterZulte Waregem hoopte op bezoek bij promovendus Westerlo nog eens te proeven van een zege. Door een vroege treffer van Chadli was Essevee al gauw op achtervolgen aangewezen. Daarbij etaleerde het team van Leye heel veel goede wil maar de matig geïnspireerde thuisploeg besliste kort na rust via Foster de partij. Opnieuw een opdoffer voor Zulte Waregem dat leidzaam moet toekijken hoe de concurrentie dit weekend verder uit kan lopen.

 19. Genk had het helemaal niet gemakkelijk aan de Noordzee. In de slotfase viel de beslissende treffer heel onverwacht uit de Oostendse lucht. De Limburgse reeks ongeslagen matchen krijgt een verlengstuk tot negen. KVo treurt hevig want de Kustboys verdienden wel een punt voor hun inspanningen.

 20. Den Dreef is tijdens de lopende Europese campagne een tweede thuis geworden voor Union, zoveel is duidelijk. Met een ruime 0-3 zege bij OH Leuven maakte de vicekampioen zich haar Europese uitvalsbasis nog wat meer eigen. De Brusselaars komen de top vier binnen en trekken donderdag met vertrouwen naar Braga in de Europa League. Voor OHL bracht de aanwezigheid van voorzitter Aiyawatt Srivaddhanaprabha geen geluk.

 21. Op 4 oktober is het Werelddierendag. Een dag die ooit in de het leven is geroepen om de levensomstandigheden van huisdieren te verbeteren. Een dag ook om alle kwispelende huisgenoten in de bloemetjes te zetten. En een dag die heel veel vragen oproept bij onze lezers over hun trouwe viervoeter. Wanneer zie ik dat mijn huisdier ziek is? Waarom panikeert mijn chihuahua bij belgerinkel? Hoe kan ik zien dat mijn hond zich verveelt? Wij vroegen enkele experts om antwoorden.

 22. Veertig jaar geleden opende het gezelligste café van de Verenigde Staten zijn deuren. Hoewel de kijkers aanvankelijk niet geïnteresseerd waren in ‘Cheers’, groeide de sitcom in z’n tweede seizoen uit tot een van de meest legendarische series uit de tv-geschiedenis. Maar hoe verging het de acteurs achter cafébaas Sam, serveerster Diane en stamgasten Norm en Cliff na de allerlaatste aflevering?

 23. De Canadese zangeres Céline Dion heeft op Instagram afscheid genomen van Franco Dragone, de Belgische spektakelregisseur met wie ze onder meer samenwerkte voor haar shows in Las Vegas. “We hebben zo veel mooie en geweldige momenten samen gedeeld.”

 24. Er lijkt een einde te komen aan het bewind van de radicaal rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro. De peilingen geven zijn rivaal Lula da Silva een voorsprong van 13 procent. Mogelijk wordt die zondag in de eerste ronde al verkozen. Na vier jaar Bolsonaro wacht Brazilië opnieuw zware economische tijden, is de democratie ondermijnd en het land verdeeld.

 25. Oranje hoopt: zondag kan hun sportheld Max Verstappen zich opnieuw tot wereldkampioen Formule 1 kronen. Maar Verstappen woonde nooit in Nederland. Wel in België gaf hij spreekbeurten over zijn kart, trok hij er zijn eerste bandensporen, leerde hij er de kneepjes van de Formule 1. De Belgische wonderjaren van Max Verstappen.