ตัวสลับภาษา

เลือกภาษาของคุณ

Snelnieuws Belgie

Het Nieuwsblad : This section contains all the articles present on the nb homepage
Het Nieuwsblad : Homepage Articles
 1. Woensdag buigt de kern van de regering zich over de bevoorradingszekerheid in de winters van 2025 tot 2027. Door defecten in het nucleaire park van Frankrijk is die plots niet meer zo zeker. Een van de opties is om de levensduur van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 te rekken. De groenen willen Doel 4 en Tihange 3 twee jaar sneller dan gepland inschakelen om de winters door te komen.

 2. Kindjes die geforceerd eten krijgen of tegen de grond worden gegooid wanneer ze iets fout doen. De klacht die het Agentschap Opgroeien kreeg over kinderopvang Babilou in Kraainem is niet min. Ook in 2019 en 2020 kwamen er klachten, en toch springen ouders massaal in de bres voor hun crèche.

 3. De gevangenis in Haren is nog geen maand open en het personeel gaat woensdag al ­staken. “De situatie is er ­ongereguleerd en onveilig”, klinkt het bij de vakbonden.

 4. Een jaar geleden is Hector geboren. Blakend, blozend, met tien vingers en tien teentjes. Na een helse maand stierf hij aan een zeldzame ziekte en begon voor Maud Vanwalleghem (33), senator voor CD&V, een leven vol intense rouw in een wereld die daar maar moeilijk mee om kan. Dat wil ze nu veranderen. “Ik kwam uitgeput aan de start van een marathon zonder finishlijn.”

 5. Canvas blijft ook de komende weken graaien in het rijke humorachief van de zender. Nu In de gloria is afgelopen, is het de beurt aan Neveneffecten om het scherm te teisteren. De reeks was destijds de grote vuurdoop voor vier jonge kerels die vooral na de reeks bekend zijn geworden met andere projecten.

 6. Vooraan in de assisenzaal staan twee glazen vitrinekasten met bewijsmateriaal. Een selectie van de enorme hoeveelheid bewijs. Een verwrongen revolver, een grote reistas, maar ook een lege glazen bokaal waarin ooit bonen zaten.

 7. Rusten, hergroeperen en herbewapenen. Dat is wat er volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten de volgende maanden zal gebeuren in Oekraïne. Kiev denkt er helemaal anders over. Het leger wil ‘Generaal Winter’ net gebruiken om veel terrein terug te winnen. “Zonnebaden op het zuiden van de Krim in januari, niemand wil dat missen,” klinkt het vastberaden. Oekraïne lijkt in elk geval meer troeven te hebben voor een winteroffensief dan Rusland.

 8. Veertien miljoen euro verlies in de jongste drie seizoenen: dat is de balans die AA Gent voorlegt. In het laatste boekjaar, waarin het vijfde werd en de Beker van België won, gingen de Buffalo’s zes miljoen in het rood, het zwaarste verlies in het jongste decennium.

 9. Het Agentschap Opgroeien heeft een onthaalmoeder uit Ingelmunster tijdelijk geschorst na een mogelijk geval van shakenbabysyndroom. Het is nog onduidelijk hoe of waar het kindje zijn verwondingen opliep.

 10. Dit jaar zijn in ons land al minstens 22 vrouwen vermoord omdat ze vrouw waren. Dat cijfer wordt door de blog Stop Feminicide bijgehouden op basis van nieuwsberichten in de pers, want officiële statistieken zijn er nog niet in België. Vorig jaar noteerde de blog minstens 22 gevallen van feminicide, in 2020 waren dat er 26 en in 2017 telden ze er zelfs 43.

 11. De kwartfinales van het WK in Qatar worden een titanenstrijd. Vijf van de zes kwartfinalisten staan de top tien van de FIFA-ranking, Kroatië is twaalfde. Met Nederland-Argentinië, Kroatië-Brazilië en Engeland-Frankrijk kennen we al drie van de vier kwartfinales. Aan Marokko (tegen Spanje) en Zwitserland (tegen Portugal) om alsnog voor een verrassing te zorgen.

 12. Wat een match. Brazilië zette in de 1/8ste finale zijn status als WK-favoriet kracht bij met een geweldige eerste helft. Zuid-Korea was het noorden kwijt. Zij zagen sterren Neymar en Vinicius voortdurend voorbijflitsen richting hun kwartfinale tegen Kroatië en konden pas na de rust wat weerwerk bieden: 4-1. Wij genoten mee op de tribunes.

 13. Nooit had een nietiger land zich kunnen kwalificeren. Trinidad en Tobago telde meer zandstranden dan voetballers. Toch ging het in 2006 naar het WK. Met een coach die Real Madrid aan drie titels had geholpen, met een sterspeler die de Champions League had gewonnen en met een blanke speler die nog nooit op de eilandengroep was geweest. “Tja, ik ben nooit weggelopen voor een avontuurtje”, zegt toenmalig bondscoach Leo Beenhakker.

 14. Met Qatar 2022 is het WK voetbal toe aan een van zijn meest speciale edities. De Rode Duivels zijn dan wel uitgeschakeld, maar dat wil niet zeggen dat het WK erop zit. Het Nieuwsblad stuurt vier voetbalredacteurs naar het Midden-Oosten en bijgestaan door onze desk vertoeven zij 24/7 in het spoor van de andere WK-deelnemers. Volg het hier allemaal live!

 15. Samba! En hoe. In een indrukwekkende eerste helft tegen Zuid-Korea zette Brazilië zijn kandidatuur van titelfavoriet kracht bij. Host Yanko Beeckman en reporters Jürgen Geril en Pieter-Jan Calcoen maakten het mee vanop de eerste rij en namen meteen een aflevering op in de perszaal van het 974 stadium. “Die keeperswissel: dat was gewoon vernederend.”

 16. Geen light-versie meer, wel zes dagen non-stop radio op volle toeren. ‘De warmste week’ stoomt zich klaar voor haar start binnen twee weken en doet het dit jaar niet met drie, maar vier presentatoren. Fien Germijns en Eva De Roo van Studio Brussel krijgen versterking van Kawtar Ehlalouch en Sander Gillis van MNM. En er passeert nog meer schoon volk.

 17. Elke dag een glas. Of een paar. Vooral hoogopgeleide en oudere mannen houden vast aan hun gewoonte. “Ze bewegen zich van zakenlunches naar recepties”, zegt Katleen Peleman van VAD. “Wijn drinken is er normaal, neen zeggen is er moeilijk.” De jeugd geeft deze keer het goede voorbeeld. “Dagelijks drinken is bij hen een zeldzaamheid geworden.”

 18. Driesterrenchef Peter Goossens heeft maandagavond de ‘Duvel x Hof van Cleve’ voorgesteld. Een gelimiteerd speciaalbier dat het resultaat is van een etentje tussen Goossens en de brouwmeester van Duvel-Moortgat.

 19. Onder de ogen van haar kleindochter is Heidi Braye (52) zondagavond thuis in Marke vermoord door haar ex met een zwaard. Heidi had al enige tijd een nieuwe vriend, en dat kon Mohamed Z. (37) niet verkroppen. “Zijn stoppen zijn doorgeslagen omdat hij jaloers was”, zegt de nieuwe vriend. “Ik neem het mezelf kwalijk dat ik haar niet heb kunnen redden.”

 20. Sinds september krijgen kinderen in Rusland al in de lagere school lessen om het patriottisme aan te wakkeren. Studenten moeten vanaf volgend jaar het vak ‘Principes van het Russische staatsbestel’ volgen. De indoctrinatie draait op volle toeren.

 21. Een Amerikaanse vrouw schrok zich zaterdag een hoedje toen ze een vlucht maakte met een Cessna 152. Terwijl het vliegtuig in de lucht ging, opende haar deur plots. Toen ze besefte dat ze het niet meteen terug dicht kreeg, begon ze te panikeren. “Probeer te relaxen, alles is oké”, probeerde de piloot haar nog te sussen. Maar toen moest hij haar toch een handje helpen.

 22. Enkele dagen geleden was er al de vaststelling dat de Eén-soap Thuis in de vooravond populairder is dan het WK, en nu blijkt dat de Vlaming ook nog eens liever naar Wout Van Aert en zijn collega’s kijkt. Halfweg tonen de kijkcijfers van het WK aan dat het toernooi echt niet leeft bij het merendeel van de bevolking.

 23. Het Nederlandse serviesmerk Blond Amsterdam heeft een eetkom met daarop een tekening van een lachende Anne Frank uit de winkels gehaald nadat er ophef was ontstaan over die afbeelding.

 24. Ruim anderhalf jaar nadat Nicolas Sarkozy (67) in eerste aanleg een celstraf van drie jaar kreeg?(waarvan één effectief) in de zogeheten ‘afluisteraffaire’, is maandag in Parijs het proces in hoger beroep gestart. De Franse ex-president is volgens zijn omgeving “sereen en strijdvaardig”.

 25. Het zijn bange dagen voor B&B-Belgen Eliot Lietaer (32) en Jens Debusschere (33).? Sinds vrijdag weten ze dat teammanager Jérôme Pineau het budget voor 2023 niet bij elkaar krijgt en dat ze mogen - zeg maar moeten - uitkijken naar een andere ploeg. Ze hopen ergens nog een reddingsboei te vinden. “In december pas vertellen dat iedereen vrij is, eigenlijk is dat not done.”