Privacybeleid Cookiebeleid Algemene voorwaarden

Taal wisselen

Selecteer de taal

serre

Tomaten telen gaat het best in een serre.

1 keer ben ik mijn volledige oogst verloren door te weinig te verluchten. Van de eerste tot de laatste tomaat heb ik toen moeten weggooien wegens schimmelaantasting.

thaise tomatenrassen

Als proef heb ik voor het eerst in 2020 thaise tomatenrassen gezaaid en geteeld en dit lukte goed, tegen alle verwachting in. Vooral de thaise kerstomaten zijn superlekker. De grotere soorten hebben iets minder smaak dan de belgische varianten maar zijn wel mooi van vorm.

Aandachtspunt: de thaise tomatenrassen hebben bij het uitspenen zeer weinig wortels en de stengel is bovendien broos en fragiel dus te behandelen met fluwelen handschoenen.

thaise tomaten

kerstomaten

teelttips

Primordiaal : zorg immer voor voldoende verluchting!

De stengels en bladeren van tomaten houden niet van water, sproei dus geen water over de bladeren.

Tijdens de groei bijbemesten: ofwel speciale meststof voor tomaten kopen ofwel een meststof kopen waar in de NPK formule er een voldoende grote aanwezigheid van kalium is.

Geregeld de okselscheuten wegnemen, het zogenaamde "dieven". 

De zijstengels met de helft inkorten met een schaar, hierdoor ontstaat een betere luchtcirculatie en is er minder kans op ziektes.

Op regelmatige tijdstippen water geven aan de basis van de plant, al dan niet gebruik makend van ingegraven plastic containers.

Qua lengte de tomaten zo groot mogelijk laten worden tot in de nok van uw serre. De commerciële gekrulde tomatenstangen zijn niet lang genoeg dus best een extra touw vanaf de bovenkant van de stang naar de nok aanbrengen zodat de plant een houvast heeft. 

 rijpe tomaten

tomaten langs spiraal

onrijpe tomaten 2  onrijpe tomaten