Privacybeleid Cookiebeleid Algemene voorwaarden

Taal wisselen

Selecteer de taal

Koriander is een gegeerde plant voor de thai, zij noemen deze plant "pak chi".

koriander

Hieronder een extract over koriander uit het boek "alles over kruiden" van Jekka McVicar :

omschrijving

In de chinese keuken en geneeskunst komt koriander sinds het jaar 600 voor.

Korianderolie doodt schimmels en bacteriën.

Koriander is een kwetsbare eenjarige plant. Hoogte 60 cm. In de zomer schermen met witte tot roze bloemen. De bladeren zijn twee- tot driemaal geveerd; de onderste hebben bredere lobben dan de bovenste. De rijpe zaden zijn 3 mm groot, bruin en eirond. De plant heeft een zeer onaangename geur. De rijpe zaden geuren echter aangenaam door de aromatische olie die ze bevatten. Ze worden verwerkt tot specerij.

kweekwijze

Zaai koriander eind april in een lichte grond op een beschutte plaats. Per vierkante meter is ongeveer 2 gram zaad nodig. Na opkomst moet u de plantjes uitdunnen tot een onderlinge afstand van ongeveer 25 cm. Alleen dan zullen de planten goede zaden produceren. Het zaad is in augustus-september rijp. Als het u puur gaat om het jonge blad, is een afstand van 5 cm voldoende. Het is niet verstandig om in kweeksets of zaaibakken te zaaien. Koriander laat zich namelijk bijzonder moeilijk verplanten. De penworteltjes breken makkelijk af, wat de groei stagneert. Bovendien hebben herstelde planten de neiging meteen in bloei te schieten. Ze slaan de fase van bladvorming daarbij over.

onderhoud

  • Voorjaar : zaaien
  • Zomer: zaaien en blad snijden
  • Najaar: snijd de zaadschermen af en verwijder oude planten
  • Winter: spit het plantbed om voor volgend jaar

oogst

Pluk jonge bladeren wanneer u maar wilt. Ze moeten 10 cm lang zijn en frisgroen van kleur.

Zowel het blad als het zaad kunnen in de keuken gebruikt worden.

geneeskrachtig

Inwendig is koriander werkzaam bij lichte spijsverteringsproblemen. Het kruid stimuleert de eetlust en vermindert branderigheid in de maag. De oliën lossen slijm op. De zaden verminderen kramp die kan ontstaan bij gebruik van middelen op basis van rabarber en Senna alexandrina. Uitwendig werken de geplette zaden goed tegen pijnlijke gewrichten en aambeien.